پ
پ

كن و سولقان دو روستا واقع در شمال غربی تهران است كه پایتخت‌نشینان نام این دو را با هم می‌آورند. كن در حال حاضر جزو منطقه پنج شهرداری تهران محسوب می‌شود. رودخانه كن یا سولقان طولش ۳۳ كیلومتر است و از رشته‌‌كوه سرچشمه توچال می‌گیرد. سولقان نیز دهستانی است از توابع كن.

این دهستان از ۱۱ آبادی تشكیل شده كه سنگان، كشارعلیا، وردیج، رندان و طالون نام برخی از آنهاست.‌ امامزاده داوود نیز در این منطقه است که با ۱۱ پشت به دومین امام شیعیان می‌رسد. بقعه‌اش در دوران صفویه ساخته شده و توسعه‌یافتگی‌اش به دوران فتحعلی‌شاه می‌رسد.

طول جاده‌ای كه از كن شروع شده، از سولقان گذشته و در آخر به امامزاده داوود می‌رسد حدود ۲۵ كیلومتر است. مسیر دیگری كه می‌توانید به امامزاده دسترسی پیدا كنید، از كنار رودخانه فرحزاد است و طول مسیرش ۱۵ كیلومتر است. این مسیر زیاد توصیه نمی‌شود، چون هنوز خاكی است، ولی به خاطر وجود رودخانه‌ای زیبا و مناظری زیباتر بیشتر مورد توجه گردشگران قرار می‌گیرد.

كن در اطرافش كوه‌های بسیاری دارد كه بعضی از آنها عبارتند از: باغ‌میر، بازارك و لیچه.همچنین در اطراف كن دره‌های بسیاری هست كه دره حصارك و دره زرنو كوچك از آن جمله‌اند. در پای همه كوه‌هایی كه اسمشان را بردیم نهرهایی روان است كه آب همه آنها به كن می‌ریزد. بجز امامزاده داوود، امامزاده‌های دیگری هم در منطقه كن وجود دارد. امامزاده شعیب، امامزاده علی‌‌بن جعفر و امامزاده محمد از آن جمله‌اند.

دره خوش آب و هوای کن در شمال غربی شهر تهران قرار دارد. روستای کن در این منطقه یکی از قدیمی ترین روستاهای حاشیه تهران محسوب می شود به نحوی که این روستا یکی از چند روستای ولایت ری قدیم بوده است. اما به جرأت می توان گفت که امروز دیگر اثری از قدمت تاریخی این روستا برجای نمانده و توسعه شهر تهران، تأثیر خود را بر بسیاری از جوانب آن القاء نموده است.

دره کن واقع در شمال غربی تهران از جمله خوش آب و هواترین مناطق ییلاقی اطراف شهر تهران محسوب می شود. رودخانه کن که سرمنشأ آن از کوه های شمال البرز و رشته کوه توچال می باشد، در این دره جریان دارد. این رود با طولی در حدود ۳۳ کیلومتر، پر آب ترین رود تهران به شمار می رود. وجه تسمیه این رودخانه، روستای کن و دره کن معنای واژه کن در لهجه تهرانی به معنای گودال و چاله می باشد. قرارگرفتن کن درون دره سبب می شود تا از هیچ کجای تهران نتوان آن را دید. به همین دلیل در قدیم نام کن را برای این منطقه انتخاب کردند.

این منطقه علاوه بر برخورداری از زیبایی های طبیعی، پوشیده از باغ های میوه نیز می باشد. همچنین امروزه در مسیر جاده کن سولقان، کافه ها و رستوران های زیادی به چشم می خورد. علاوه بر قدمت تاریخی کن، وجود آستان امامزاده داوود در انتهای این جاده نیز سبب شهرت هرچه بیشتر منطقه شده است. حتی در نوشته ها و اسناد تاریخی نیز همواره از کن به عنوان منطقه ای خوش آب و هوا و حاصلخیز یاد شده است.

برای پی بردن به قدمت تاریخی منطقه کن همین بس که این منطقه یکی از چند روستای ولایت ری قدیم بوده و نام آن در اسناد و مدارک تاریخی علاوه بر نام شمیران و تهران، نام کن نیز به عنوان یکی از توابع ری آورده شده است.

علاوه بر این برخی آثار بدست آمده در این منطقه همانند کوزه های طلای یافت شده در سال ۱۳۸۵ شمسی و در حین پروژه ساخت بزرگراه شهید همت، نشان دهنده قدمت کن و حضور انسان دست کم از ۱۴۰۰ سال قبل در این منطقه می باشد. اما وجود رودخانه های متعدد در این منطقه از جمله رود کن، قدمت بسیار بیشتری می توان برای حضور انسان در این منطقه قائل شد. حتی اهالی منطقه لهجه خاص خود را داشته اند که به لهجه کنی معروف است. هنوز هم می توان ردپای بافت معماری قدیمی منطقه را در خانه های قدیمی و تکایای کن مشاهده کرد. امروزه کن یکی از بخش های شهر تهران محسوب می شود. تعدادی روستا از جمله سولقان، واریش، سنگان، کشار، کیگا و وردیج جزء روستاهای این بخش محسوب می شوند. کوه های بسیاری در اطراف منطقه کن وجود دارد که آب نهرها و چشمه های آنها نهیایتاً به رود کن می پیوندد. از جمله کوه های اطراف کن می توان به کوه کوهک، کبوتک، آسیابک، هزار دره پهنه حصار و اشاره کرد.

وجود کوه های متعدد طبیعتاً دره های متعددی را نیز در این منطقه بوجود می آورد. دره وسک، قلاچ، گرم دره، خرگوش دره، مالا و باغ میر نامی تعدادی از دره های منطقه کن می باشد. کشاورزی و دامداری هنوز هم عمده ترین مشاغل موجود در کن محسوب می شود. توتستان های کن از شهرت بسیاری در تهران برخوردارند. وسعت شهر تهران و تأثیر زندگی شهرنشینی، چهره کن را نیز تغییر داده و علاوه بر تغییرات ایجاد شده در خانه ها و کوچه ها، سبب از بین رفتن بسیاری از باغات منطقه و کوچ اهالی به تهران گردیده است. کن دارای پنج محله قدیمی به نام های سرآسیاب، میانده، درقاضی، بالون یا بالان و اسماعیلیان یا اسمالون می باشد. محلات جدیدتری نظیر شهران، آریاشهر، شهر زیبا و دهکده المپیک نیز قبلاً جزء حومه این روستا محسوب می شده اند.

 

 

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.